Akıllı Mercek (Akıllı Lensler – Trifokal Lensler)
Trifokal lensler kişinin hem yakını hem de orta ve uzak mesafeyi görmesini sağlayan merceklerdir.
Kimlere Konabilir
Katarakt ameliyatı yapılanlara,
Kataraktı olmasa bile uzak ve yakın gözlük kullanan ve gözlüklerinden kurtulmak isteyen 40 yaş üstü kişilere.
Nasıl Yapılır?
Kataraktı olsun ya da olmasın yapılan işlem aynıdır ve bir katarakt ameliyatıdır. Ameliyat sırasında göz içindeki kendi merceğimiz çıkarılır (katarakt hastasında mercek zaten şeffaflığını kaybetmiştir) ve yerine göz içine yapay mercek (Göz İçi Lens) yerleştirilir. Yapay mercek göz içinde ömür boyu kalır.
Mercekler özelliklerine göre “tek odaklı” ya da “çok odaklı” olabilirler. Tek odaklı (monofokal) lens konulursa ameliyat sonrası hasta uzağı iyi görür ancak yakın için gözlük kullanması gerekir.
Halk arasında zaman zaman “akıllı lens” olarak da nitelenen çok odaklı lens (TRİFOKAL) konulursa kişi ameliyat sonrası yakın, orta ve uzak mesafeyi gözlüksüz görebilir. Ancak kişi için TRİFOKAL lensin uygun olup olmadığına hekim tarafından karar verilir. Gözde başka hastalıkların olması ya da farklı nedenlerle Trifokal lens uygun hekim tarafından uygun görülmeyebilir.
Göz içine konulan merceklerle astigmat da tedavi edilebilir.
Akıllı Mercek (Akıllı Lensler – Trifokal Lensler ) Sonrası
Hastaların büyük çoğunluğu ameliyat sonrası uzak, orta ve yakın mesafeyi gözlüksüz görebilirler. Bazı hastalarda kamaşma, parlama, görme kalitesinde azalma gibi ışık olayları durumlar ortaya çıkabilir. Çoğu kişi zamanla bunlara alışır. Az da olsa akıllı göz içi lenslere iyi uyum göstermeyen veya meydana gelebilecek yan etkilerden çok rahatsız olan küçük bir hasta grubu da olabilir.