Retina Nedir?
Retina, göz küresinin arka iç duvarını kaplayan ve görme hücrelerinden oluşan ağ tabakasıdır. Retina çok hassas bir tabakadır ve görmeyi sağlamak için ışığın görüntü olarak beynimize iletilmesini sağlar.
Birçok hastalık retina tabakasını etkiler. En önemli hastalıklar halk arasında sarı nokta hastalığı da denilen “Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonu” ve “Şeker Hastalığı’na bağlı kanamalardır.
Sarı nokta hastalığı
Sarı nokta (makula) retinanın en net görmeyi sağlayan merkezi bölgesidir. Sarı nokta hastalığı genellikle 50’li yaşlardan sonra bu bölgenin bozulması ve görme kaybına yol açan bir durumdur. Yaştan başka aile hikâyesi, sigara kullanımı, hipertansiyon, obezite, kolesterol yüksekliği ve güneş ışığıdır.
Tedavide anti-oksidan A, C, E vitaminleri, lutein ve çinko gibi koruyucu tedaviler, göz içine iğne tedavisi veya fotodinamik tedavi uygulanır.
Diyabetik Retinopati
Şeker hastalığı retina damarlarının yapısını bozarak retinada kanamalara, sızıntılara ve ödeme neden olur. Kişinin görmesi azalır. Bu duruma diyabetik retinopati adı verilir.
Şeker Hastalığı tanısı konulan her birey mutlaka retina muayenesi olmalıdır. Daha sonrasında doktorun tayin edeceği sürelerle kontrol muayeneleri yapılmalıdır.
Diğer Retina Hastalıkları
Retina yırtıkları ve retinanın yerinden ayrılması (retina dekolmanı) da diğer önemli klinik durumlardır. Görme merkezinde delik (maküla hol) bazı hastalarda gelişebilir. Ayrıca retina damar tıkanmaları da sıklıkla görülen durumlardır.
Retina Hastalıklarının Belirtileri
- Ani veya yavaş gelişen görme kayıpları
- Kırık-eğri görme
- Işık çakmaları
- Göz önünde uçuşan noktalar (uçuşan sinekler)
- Perdeli görme
- Gelip geçici ve kısa süreli görme kaybı
- Görüş alanında karanlık bölgeler